• Tel. / SMS: 777 346 881
  • Adresa: Zábrdovická 2, Brno
  • E-mail: Liana@osvobodse.cz

Pořád je jich tolik.

Ona, matka dětí, zaměstnaná fulltime, stíhá domácnost, péči o děti se vším co k tomu patří, někdy i zahradu a na sebe jí zbývá pramálo času. To je jen ve stručnosti a hodně z žen teď ví, že za tím vším se schovává spousta úkolů, které je potřeba deno denně vyřešit, zastat.

Příklad jedné takové ženy: tři děti, velmi náročná práce prodavačky (zvlášť v dnešní době s respirátorem na obličeji), kde v zaměstnání se nedívají na potřeby člověka, ale potřeby obchodu a ždímají ze zaměstnanců, co to jde. Doma muž, který je věčně nespokojený, pořád se mu zdá, že jeho žena ještě nedělá dost. Pokud má ona zdravotní potíže, má to z toho, že se moc válí na gauči, nebo to přehání a dělá ze sebe chudinku. Hlavně, když není včas navařeno, nebo v ledničce není dostatek zásob.

Žena je pak v roli oběti a služky - vždyť toho dělám tolik, a stejně se nezavděčím. Jenže pořád tady u nás převažuje názor (a světe div se, více u žen, to je můj osobní poznatek), že žena má být výkonná, má zvládat nejlépe tak 50 až 100 věcí naráz, má mít děti a manžela, domácnost na prvních místech.

Pak se diví, že má zdravotní problémy a nebo řekne: "No to víte, je toho na mě moc, ale jinak to nejde." Někdy se i odměňuje falešnou pochvalou, jak je dobrá, že toho přece zvládá tolik. Mohla bych pokračovat ještě hodně slovy.

Ale co tu bývá nejčastější problém?

Výkonný, je milé dámy, muž.

Uvědomila jsem si sama na sobě, že zajíždím na tyto koleje v momentě, kdy jsem nesla několik tašek s těžkým nákupem, u vchodu jsem si jakýmsi zázrakem odemkla dveře a držíc je nohou jsem chtěla vplout dovnitř, když v tom vyšel soused, chlap jako hora a zas tak starý taky není. Nechal mě jemu ty dveře podržet, aby vyšel. Ani nepozdravil.

Nezmohla jsem se na slova a stála jsem jak opařená. Co si to jako dovoluje buran jeden??

A pak jsem nad tím pořád přemýšlela. Pak mi to došlo.

Proč by držel dveře muži?

On na podvědomé úrovni ve mě vnímal mužskou energii. Ta to přece zvládne, je mužsky silná, akční a výkonná. Proč by měl někomu takovému podržet dveře??

Dokud muž v ženě (na nevědomé úrovni) vnímá ženu jako muže, tak se pak k ní tak chová. Vyžaduje po ní výsledky, výkonnost.

Bohužel vývojem v časech minulých k tomu došlo zásluhou válek, kdy ženy se musely přepnout do mužské roviny, aby přežily. Aby to zvládly ustát. Ztráty mužů, chudoby, zajišťování rodiny. Bylo to nutné. Po době, kdy byly ženy potlačovány a neuznávány jako rovnocenné bytosti mužům, přišlo toto období, kdy musely zachránit, co se dalo svým výkonem.

A toto si neseme dál.

Většinou žena odsoudí ženu, že je nevýkonná. Víc se soudí ženy mezi sebou navzájem. Teď můžete namítnout, že muž to ale vyžaduje. Ano, dokud ve své ženě vnímá víc muže. Navíc čím déle to trvá, tím je na to víc zvyklý a leckdy vyžaduje víc a víc. (Také nezapomeňte, že ho vychovávala víc jeho matka, než otec. Tak tomu bohužel ještě i v dnešní době velmi často je.) To tak muži mají, že jakmile zdolají jeden cíl, už se hrnou za dalším. Je to jejich motor.

V momentě, kdy se takovéto manželství rozpadne (to se děje čím dál častěji), muž si často najde ženu, která doslova prstem nehne. A je šťastný. A jeho ex to nechápe. Tolik mu toho dopřála, posluhovala, starala se a on, nevděčník jeden, to snad ani neviděl a teď si našel lemru línou a běhá za ní jako pejsek.

Jenže on si našel ženu, ve které tu ženu vnímá mnohem víc. Našel ženu, pro kterou on může být silným mužem. To je motivátor pro muže.

Jakmile na tomto, milé ženy, zapracujete, uzdravíte si v sobě jak tu svou mužskou část, tak tu ženskou, začne se to měnit i venku.

Toto je téma hluboké a bylo by potřeba říct k tomu ještě spoustu dalších zákonitostí, ale pro dnes stačí. :-)

Já sama jsem měla té mužské energie v sobě dost a ještě pořád je mi bližší. Pracuji na tom už roky a zvyky jdou měnit pomalu. Ale musím říct, že vnější svět, jak muži tak ženy, mě už vnímají mnohem víc jako ženu.

Žena je ta plynoucí, jemná, starostlivá, pečující - ale v rámci svých možností; je opakem mužské energie výkonu a akce. Takže spíše odpočívající. Je tvořivá, citlivá a emoční. A tak dále. Stačí zagooglit, určitě najdete informací k tomuto tématu habaděj.

Krásně o tom povídá například Dina Chaloupková na našich společných nahrávkach: 

Mužsko-ženská polarita

Jen si ženy, prosím, uvědomte, že když se k vám někdo zvenčí chová špatně, využívá vás, vy se můžete přetrhnout a stejně to pořád nestačí, tak je to odrazem vašeho nitra. Ne, že svět venku je tak nevděčný.

S láskou Liana ❤